't Hollandsche Lied

't Hollandsche Lied

Oude verhalen nieuw verteld


Dat Nederland geen rijke muziekgeschiedenis heeft zoals andere landen, weten we allemaal. Toch zijn er veel mooie, aandoenlijke en grappige liedjes geschreven. In 1908 verscheen de eerste editie van Kun je nog zingen, zing dan mee!. In de muziekkast van haar ouders vond Maite Cathérine de Wit ook een vervolg, genaamd Volkszang-bundel Van alles wat. Samen met de in Rotterdam gevestigde Griekse pianiste Myrto Tzelisi bladerde ze door het album heen. Op het eerste oog lijken het simpele liedjes, maar juist de eenvoud en het zingen in het Nederlands maken het tot een uitdaging. Samen kwamen wij tot de conclusie dat er echt juweeltjes bij zitten, zowel qua muziek als tekst. Het is naar onze mening heel erg jammer dat deze liedjes nooit zijn opgenomen en in de vergetelheid zijn geraakt. Hoog tijd om deze liedjes af te stoffen en in hun glorie te herstellen!


Wat ons aanspreekt in deze liederen, is dat ze over het dagelijks leven gaan, over het wel en wee van alledag, waar een ieder zich in kan vinden. De liedjes gaan bijvoorbeeld over verliefde stelletjes, gebroken harten, de zee, de liefde voor Nederland, de dood en de seizoenen. Vooral de liefde voor het vaderland viel ons op. In ons concert blazen we de volksliedjes nieuw leven in en zorgen we dat deze niet meer in vergetelheid raken. De deuntjes blijven dagenlang hangen en leren ons weer hoeveel moois er dicht bij huis te vinden is!


Duur van het concert: circa 1 uur

               

Gaia Duo

Myrtò Tzelisi (piano) en Maite (zang) leerden elkaar kennen in Rotterdam. Maite studeerde Klassieke Zang in Den Haag (2017), en verhuisde in 2019 naar Rotterdam. Myrtò volgde lessen op Codarts in Rotterdam, waar Maite werkzaam was. Sinds augustus 2020 vormen zij samen een duo en werken zijn aan hun eerste gezamenlijke project; ‘t Hollandse Lied. Ik ben de zanger, die zingt voor zijn land

Of and'ren ook smalen en tarten

Ik klop aan uw woning, mijn luit in de hand

En roep met mijn lied tot uw harten

Weest met mij de dragers van 't Hollandse lied

O, brengt het in huizen en zalen

Het blijve Uw trots, ons vaderlands lied

Dat lied onzer eigene tale

Tekst: Mr. H.W. van der Mey - M.L. Hofland